65 ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" - Бусманци
Site menu
Връзки-образование
Речници
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Нашият патрон


                 

   Кирил и Методий са славянски просветители, създатели на славянската азбука, основоположници на славянската и българската литература, борци за самостоятелна славянска църква и култура.


  Родени са в град Солун, вторият административен център на Византия. Баща им заемал висок пост, бил помощник на солунския военен и административен управител. Майката, Мария, била от славянски произход.

  За образованието на Методий не се знае нищо. Вероятно служил във войската при баща си. След това бил назначен за управител на византийска административна област в Македония, населена предимно със славяни.

  Кирил учил в най - доброто учебно заведение във Византия - Магнаурската школа в Цариград, където по - късно станал преподавател. Като отличен познавач на философията станал известен като Константин Кирил Философ.                     
                   Светите братя при хазарите                              Глаголицата


  През 855 г. Кирил създава тъй наречената "глаголица" и заедно с брат си и кръг ученици се заемат с усилена преводаческа и книжовна дейност. За нещастие Константин се разболява тежко и на 14 февруари 869 г. умира. Погребан е в църквата Сан Клементе в Рим. Методий неотклонно продължава начертания път. Умира на 6 април 885 г.

  Френският учен Роже Бернар казва следните силни и много точни думи :"Спасявайки делото на Св.Св.Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност ..."Календар

Free Calendar

Времето
Успех,първи клас!
Сайт на първи клас
Login form

Copyright MyCorp © 2021     Сайтът е създаден и се администрира от Анета Драганова. За контакти - email:ani_draga@abv.bg Make a free website with uCoz